Кадър БНТ, архивМинистър Виолета Комитова направи разкритие, което със сигурност ще е

...
Кадър БНТ, архивМинистър Виолета Комитова направи разкритие, което със сигурност ще е
Коментари Харесай

Министър Комитова: За една нощ строителна компания е получила 100 милиона лева аванс

Кадър Българска национална телевизия, архив

Министър Виолета Комитова направи разобличаване, което със сигурност ще е обект на доста диспути.  За една нощ строителна компания е получила 100 милиона лв. като задатък. Това разгласи министърът на районното развиване и благоустройството инж. Виолета Комитова. Според нея схемата, по която до момента са раздавани държавните пари е в несъгласие с това, че от 30 години си мислим, че у нас има пазарна стопанска система.

Това ли е равният старт, попита тя.

Комитова през днешния ден даде брифинг дружно с министъра на стопанската система Кирил Петков. И двамата установяваха едни и същи проблеми по договорите за строителство на автомагистрали и подсилване на свлачища, които са в Министерство на регионалното развитие и тези за ремонт на язовири, които са в ресора на Министерство на стопанската система.

И в двата случая по непрогледен метод и без ясни правила държавен запас е бил насочван към частни компании на база на клаузите за инхаус възлагане посредством сдруженията Автомагистрали ЕАД и Монтажи ЕАД.

Констатациите ни от инспекциите на " Автомагистрали " за свлачищата съответстват с тези на Сметната палата. Вече посочихме пред медиите, че от 84 плана за подсилване на свлачища, единствено един е изпълнен - при Рилския манастир, уточни Комитова.

Според нея паниката на Министерство на регионалното развитие е, че поради късия период - до края на 2021 година, плановете за укрепването на свлачищата няма да бъдат приключени. 

" Първо имаме прескочени публични поръчки, по-късно имаме компании, които сами си дефинират цените. Трето - има голям капиталов риск, защото са дадени едни пари на компании, които не са били нужни по това време. Това са огромни пропуски, осъществени от ръководителя на " Автомагистрали " господин Беличев ", изясни Комитова.

И тя, и икономическият министър Кирил Петков бяха безапелационни, че оттук-нататък всички контракти за строителство към този момент ще се разпореждат посредством публични поръчки и то обособени за планиране, контрол и строителство.

" Това значи, че вместо да имаме раздадени 400-500 млн. лева на 25 компании, сме могли да включим 250 компании, които са дребни и междинни предприятия. Но са се случили и други недостатъци. Ние сме пренебрегнали пазарната стопанска система, пренебрегнали сме конкуренцията. Фирма, която за денонощие получава 100 млн. лева задатък, имаме подобен случай в " Автомагистрали ", по какъв начин тя се състезава с останалите компании, които 100 години няма да им стигнат за 100 млн. лева В тази тенденция би трябвало да работим - към дребните и междинни предприятия ", безапелационна бе министър Комитова.

Проблемите в двете министерства са общи. И при язовирите, и при автомагистралите има сдружения – шапки, добави министърът на стопанската система Кирил Петков.

Той уточни и подобен случай в икономическото министерство - при 416 язовира, 86% от договорите са сведени до 7 компании. От тези 416 язовира са приключени единствено 10, от които нито един не е в употреба и не е цялостен.

" Тези язовири могат да имат 416 плана, 416 надзора, 416 компании, които строят. Това са 1200 компании. В момента имаме 7. Тези 1200 компании щяха доста добре да се финансират евентуално с заеми от ББР, с опция умерено за тези 630 млн. лева, които са изхарчени, по 500 хиляди да бъдат разпределени. Вместо това Българската банка за развиване е дала на 20 компании по 1,8 милиарда лева ", уточни Петков.

Министърът уточни, че Българската банка за развиване ще бъде от другата седмица ще бъде с нов контрол и ограничаване на заемите до 5 милиона лв., написа

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР